hoe kun je makkelijk behang verwijderen

Het makkelijkst om behang te verwijderen, is nog altijd om het in één ruk van de muur te trekken. Niet zelden is behang niet accuraat opgehangen. En trek je het er zo vanaf zonder maar één druppel water te gebruiken.

Behang verwijderen tips: Trek vliesbehang droog van de muur

Van de verschillende soorten behang is vliesbehang de enige soort die je droog van de muur kan trekken. Niet nat maken dus. Ook al is vliesbehang accuraat gelijmd, je trekt het zo met hele stroken van de muur af.

behang verwijderen tips

Behang verwijderen tips: Maak gaatjes in het behang

Als je je behang niet droog van de muur kan trekken, dan ga je over op plan B. Nat maken dat behang. Maar wel eerst gaatjes in je behang maken. Zo dringt het vocht goed door in de hele structuur. Dit kun je met een klein scherp mesje doen zoals een aardappelschilmesje. In bouwmarkten kun je hiervoor ook een handig hulpmiddel aanschaffen. Een behangperforator oftewel prikroller. Een behangperforator is een roller met kleine mesjes erin. Je zet de behangperforator op de muur en rolt van boven naar beneden. Zo maak je meer en bovendien veel sneller gaatjes dan met een mesje.

hoe behang verwijderen zonder stoomapparaat

Behang verwijderen tips: Maak het behang vochtig

Als je gaatjes hebt gemaakt in je behang, ga je het vervolgens goed natmaken. Een stoomapparaat is handig om hiervoor te gebruiken. Het maakt je behang goed vochtig zonder dat je te veel water gebruikt. Waarom een zwembad in je kamer creëren als het niet per se hoeft?

Tips voor het verwijderen van behang

Hoe behang verwijderen zonder stoomapparaat

Hoe kun je behang verwijderen zonder stoomapparaat? We lieten het woord zwembad net al vallen. Gelukkig hoef je nu ook weer niet emmers en emmers water tegen de muur aan te klotsen. Met een paar eenvoudige huishoudmiddelen gaat het je lukken.

Hoe behang verwijderen zonder stoomapparaat: maak een warm sopje

Maak een warm sopje met afwasmiddel. Voeg hier vervolgens Biotex of azijn aan toe. Dep een zachte verfroller -verfroller met zachte vacht- in het sopje zodat de roller goed vochtig is. Rol nu over het behang heen en sla geen plekje over.

Als je geen verfroller hebt, dan kun je ook een plantenspuit gebruiken. Voor welke optie je ook kiest, zorg dat de muur goed vochtig is. Leg handdoeken en/of een stuk zeil op de vloer om overtollig water op te vangen. Laat het vervolgens 20 minuten inweken.

Tips voor het verwijderen van behang: Gebruik een plamuurmes

Als het behang eenmaal goed vochtig is, schraap je met een plamuurmes het behang los. Begin van boven naar beneden en maak een stukje behang los. Probeer dan zo veel mogelijk grote stukken in één keer met je handen los te trekken. Alle kleine stukjes die overblijven, schraap je als laatste weg met je plamuurmes.

Tips voor het verwijderen van behang: verwijder het niet

Er is één type behang dat ontzettend moeilijk te verwijderen is. Glasweefselbehang. Door de dichte structuur hecht glasweefselbehang zich erg goed op de muur. Als je glasweefselbehang reinigt met een speciaal daarvoor bestemde ontvetter, kun je nieuw behang er ook gewoon overheen hangen.