gazon-onderhouden

Om te zorgen voor een mooie groene en strakke grasmat in je tuin is het belangrijk om je gazon goed te onderhouden. In dit artikel hebben we de belangrijkste zaken die hiervoor nodig zijn voor je op een rijtje gezet.

Verticuteren

Door je gazon te verticuteren verwijder je de harde bovenlaag die bestaat uit mos, onkruid en gras deeltjes die achterblijven na het grasmaaien. Hierdoor krijgt het gras meer lucht, waardoor het beter zal groeien. Ook krijgen schimmels en andere ziekten zo minder kans. Wanneer verticuteren? Doe dit in ieder geval in het voorjaar, voordat het gras begint te groeien. Daarnaast kun je er voor kiezen om het gras in het najaar nog een keer te verticuteren, zodat je gazon goed voorbereid de winter in gaat.

Bemesten

Je kunt je gazon van extra voedingsstoffen voorzien door het te bemesten. Hierdoor zal het gras beter groeien, en bovendien wordt het zo ook weerbaarder tegen zaken als mos, onkruid en hele hoge of lage temperaturen. Bemesten kun je het beste driemaal per jaar doen, in het voorjaar, de zomer en het najaar.

Kalk strooien

Je kunt de opname van voedingsstoffen door het gras verbeteren door de zuurgraad van de bodem te optimaliseren. Met een bodemtest kun je de zuurgraad van de grond bepalen, en als deze te hoog is kun je kalk strooien om de grond minder zuur te maken en de opname van voedingsstoffen te verbeteren. Doe dit echter niet tegelijk met het bemesten van je gazon, want de bemesting en het kalk kunnen elkaar tegenwerken. Het is beter om te zorgen dat hier zo’n twee weken tussen zitten.

Bijzaaien

Wanneer er kale plekken in je gazon zitten door bijvoorbeeld het verticuteren of intensief gebruik, dan kun je deze herstellen door gras bij te zaaien. Zorg er dan wel voor dat je hetzelfde type gras gebruikt, anders krijg je kleurverschillen in je gazon, en dat zou zonde zijn.

Grasmaaien

In het voorjaar begint het gras weer te groeien, en dat is dus ook de tijd dat je de grasmaaier weer uit de schuur kunt halen. Voor een mooi dicht en strak gazon zul je tenminste eenmaal per week het gras moeten maaien, en in het voorjaar misschien zelfs wel vaker. Dit zorgt er niet alleen voor dat je gazon er netjes bij ligt, ook onkruid krijgt hierdoor veel minder kans om op te komen.

Sproeien

Voor de goede groei van het gras in je gazon is het belangrijk dat het voldoende water krijgt. Zeker in droge periodes is het dus van belang om het gazon van wat extra water te voorzien door te sproeien. Voor een nieuw gazon is dit helemaal belangrijk, om te voorkomen dat het jonge gras uitdroogt.

Voor een groot gazon kan hier best wat tijd in gaan zitten, in dat geval is een beregeningsinstallatie aanleggen misschien interessant. Je hoeft dan zelf niet meer aan de slag met tuinslangen en sproeiers, en het systeem kan ook zo ingesteld worden dat het gazon altijd precies de juiste hoeveelheid water krijgt voor het optimale resultaat.