wonenwebsite.nl_

Bij een urn wordt vaak gedacht aan een grote vaas of kruikvormige urn van glas, metaal, keramiek, porselein, of natuursteen. Iedereen is wel bekend met het plaatje van de ‘traditionele urn’, die een centrale plek binnenshuis krijgt, bijvoorbeeld op de schouw. Veel mensen vragen ons – de medewerkers van UitvaartUniq.nl – geregeld of dit nog altijd de ‘standaard’ is. Zie onderstaand ons antwoord!

Wordt hier nog vaak voor gekozen?

Over het algemeen werken wij – m.b.t. tot de urnen bij UitvaartUniq.nl die het meest verkocht worden, dat er nog altijd veel vraag is naar de ‘traditionele urn’. Dus: Ja, er zijn nog altijd heel veel mensen die een urn op deze wijze in hun interieur willen plaatsen (lees: de meeste). Er is dan ook nog altijd een groot aanbod op en heel veel keuze op het gebied van traditionele urnen. Wel is het duidelijk dat er meer vraag begint te ontstaan naar andere vormen van asbestemming voor binnen. Veel mensen hebben nog altijd de behoefte aan een tastbare herinnering (met asbestemming), maar dan net op een iets andere manier. 

Wat willen ze anders?

Er zijn een aantal zaken die vaak benoemd worden. Onderstaand worden de drie meest benoemde zaken toegelicht: een urn die past bij een modern interieur, een subtiele vorm van asbestemming en het bewaren van een symbolische hoeveelheid as i.p.v. de volledige hoeveelheid. 

Een ‘moderne urn’. 

Allereerst willen veel mensen een ander ‘type’ urn. Een traditionele urn wordt vaak als een beetje ouderwets gezien en aangezien een ‘volwassen urn’ (met de volledige hoeveelheid as van een overleden dierbare) best groot is, is deze ook van invloed het interieur. Wanneer mensen een moderne inrichting hebben, zijn ze op zoek naar een tastbare herinnering die hier mooi bij past.

Een niet opvallende urn.

Ook wordt vaak de voorkeur gegeven aan een ‘niet traditionele’ vormgeving van de urn, waardoor het de functie van een urn niet meteen opvalt. Zo zijn er prachtige asbeelden te verkrijgen die echt mooie kunstwerken betreffen, waarbij het niet (meteen) duidelijk is dat dit beeld tevens een urn is. 

Een kleine (mini) urn. 

Daarnaast komt het steeds vaker voor dat de voorkeur gegeven wordt aan een symbolische hoeveelheid as in plaats van de volledige hoeveelheid, de collectie mini urnen van UitvaartUniq.nl is de laatste tijd dan ook explosief uitgebreid, omdat hier steeds meer vraag naar ontstaat.