tips vakantie auto

De mogelijkheden zijn helaas ook deze zomer waarschijnlijk nog wat beperkt. Het vliegtuig pakken naar een warm land kan misschien tegen de tijd dat je vakantie hebt, maar het blijft natuurlijk een risico. Grote kans dat je, net als heel veel andere Nederlanders, deze zomervakantie aangewezen bent op de auto. En dit heeft ook zeker z’n voordelen! Om goed voorbereid op pad te gaan vind je hier 5 tips ter voorbereiding van joe autovakantie. 

  1. Plan je route zorgvuldig 

Op de bonnefooi vertrekken heeft uiteraard ook z’n charmes, maar een uitgestippelde route is vaak wel zo prettig. Zo weet je namelijk precies welke wegen je kunt verwachten, waar je eventueel tol moet betalen en waar je zou kunnen overnachten als je de reis liever niet in één dag doet. Het plannen van je route draagt bovendien bij aan de voorpret! Je kunt alvast gaan fantaseren over alle vergezichten, bergpassen, rivieren en dalen die je onderweg tegen gaat komen.

  1. Schaf leuke reisspelletjes aan

Ga je op pad met kinderen op de achterbank? Dan is het geen overbodige luxe om een aantal reisspelletjes in te slaan. Zeker tijdens lange ritten kunnen je kids zich nog al eens gaan vervelen. Om dit te voorkomen, zijn spelletjes die ze alleen of samen kunnen doen tijdens de autorit de ideale uitkomst. Natuurlijk kun je als bijrijder ook prima meedoen met het speelplezier. Zo vliegen de uren voorbij. 

  1. Zorg dat je auto veilig is 

Dit is een voor de hand liggende tip maar zeker geen overbodige! Ervoor zorgen dat je auto veilig is en voldoet aan alle eisen kan je een hoop ellende onderweg schelen. Controleer bijvoorbeeld de bandenspanning, het oliepeil, de koplampen, knipper- en remlichten en ga met een veilig gevoel op pad. Controleer bovendien of je autoverzekering nog up-to-date is en past bij jouw situatie; denk bijvoorbeeld aan je schadevrije jaren, gezinssamenstelling en meer. Eens in de zoveel tijd opnieuw je autoverzekering berekenen kan je namelijk flink wat geld schelen. Voor je vakantie is dan ook het uitgelezen moment om je hier nog eens in te verdiepen. 

  1. Verdiep je in de verkeersregels van de landen die je bezoekt

De Nederlandse verkeersregels ken je waarschijnlijk als je broekzak, maar dit betekent niet dat je ook op de hoogte bent van de regels in de landen om ons heen. Wist je bijvoorbeeld dat op sommige wegen in België niet op de cruise control gereden mag worden. Met een speciaal bord wordt dit aangegeven. Ook dingen als milieustickers, noodhamers, veiligheidsvestjes of een brandblusser zijn in sommige landen verplicht om als automobilist in je auto te hebben. Verdiep je dus goed in de verkeersregels van het land van bestemming én de landen waar je doorheen rijdt om er te komen. 

  1. Doe rustig aan tijdens de reis

Een gehaast begin van je autovakantie is nooit leuk. Zorg er daarom voor dat je ruim de tijd neemt om op je vakantiebestemming te komen. Als dit betekent dat je een dag extra moet uittrekken voor de reis, kies dan vooral een leuk hotel uit om halverwege even bij te komen. Dit is namelijk ook gewoon onderdeel van je vakantie! Geniet van de omgeving en stop regelmatig voor een plaspauze en een kopje koffie. Op je gemakje tuf je rustig naar je bestemming om daar heerlijk verder te genieten. 

Ben je helemaal klaar voor de reis? 

Of je nu een doorgewinterde autovakantieganger bent of voor het eerst een lange reis met de auto maakt – met deze tips ga je gegarandeerd goed voorbereid op pad. Dus pak de boel in, smeer wat broodjes voor onderweg en ga op pad!