Je woonkamer decoreren? Het is een leuke bezigheid. Met de juiste decoratie zorg je voor een gezellige woonst. Vergeet hierbij niet dat ook goede lichtbronnen een belangrijke rol spelen. Een lichtplan maken voor interieur draagt bij tot sfeer en gezelligheid. Maar een lichtplan ontwerpen, hoe doe je dit nu? We leggen het stap voor stap uit.
Zorg voor een goede basis
Basisverlichting bestaat uit lichtbronnen die ervoor zorgen dat heel je ruimte prima centraal verlicht wordt. Een lichtplan maken start dus steeds met deze basis. Niet dat deze verlichting steeds aan is, maar wanneer het nodig is, kan er overal genoeg licht schijnen. Wanneer je je afvraagt “hoe maak ik een lichtplan”, dan moet je indachtig zijn dat je voor deze basisverlichting best tussen de 400 en 700 Lumen voorziet.
Verlichting die functioneel is
Bij een lichtplan maken voor interieur voeg je in tweede instantie functionele verlichting toe. Deze lichtbronnen zijn gericht en hebben een praktisch nut bij activiteiten zoals koken, lezen, aan je bureau werken, kledij uit de kast halen enz… Hiervoor kan je gebruik maken van een leeslamp, een bureaulamp of spots. Bij een lichtplan ontwerpen vormen basisverlichting en functionele verlichting een tandem. Kies voor deze laatste veel Lumen en Kelvin, want je wil uiteraard genoeg helder licht bij je bezigheden.
Leg de juiste accenten
Een lichtplan maken betekent ook dat je details of objecten zoals bijvoorbeeld een plant of een schilderij gaat uitlichten via accentverlichting. Je kunt een ruimte ook visueel groter doen lijken met een juist lichtplan. Met een wandlamp of een spot kan je de aandacht vestigen op deze onderdelen van je interieur. Maak het accent wel niet overdreven groot, anders komt je decoratie niet zo sterk uit.
Hoe maak ik een lichtplan af? Dit doe je met sfeerverlichting.
Een woonkamer decoreren is pas helemaal af wanneer je ook sfeerverlichting toevoegt. Hiermee zorg je voor de finishing touch voor je interieur. Sfeerverlichting kan bestaan uit een mooie staanlamp naast je zitbank of een decoratieve tafellamp op je tafel of kast. Wist je dat ook een kaars kan dienen als sfeerverlichting? En zelfs van basisverlichting kan je sfeerverlichting maken wanneer je een dimmer voorziet. Sfeerverlichting moet zacht licht geven, kies dus niet te veel Lumen en ook weinig Kelvin voor een warme lichtkleur.