Zoals je in het artikel over duurzaamheid kunt lezen heeft led voor een revolutie gezorgd op het gebied van licht. Dat is zo ver gegaan dat gloei- en halogeenlampen nergens meer worden gemaakt. Dat is ook logisch omdat een led lamp met een fractie van de energie kan zorgen voor dezelfde lichtsterkte.
Daarnaast is het gemiddelde aantal branduren erg hoog in verhouding tot oudere lampen. Dat kan wel een verschil maken van 50.000 uren ten opzichte van 2.000 uren. Kortom met led lampen kan je met licht spelen, zowel in huis als in de tuin, zonder je zorgen te maken over de elektriciteitsrekening. Dat schept ook mogelijkheden voor ander soorten lampen dan waar je in eerste instantie aan denkt. Kijk eens naar de nieuwe tuinverlichting led die nu beschikbaar is.
Waar moet je op letten bij led lampen
Misschien moet je thuis of elders nog lampen vervangen door led. Dan is het even opletten met de sterkte van de lichtbron. Ook op een led lamp staat een wattage, maar dat is niet te vergelijken met een vroegere gloeilamp. Een led lamp van 12 watt kan bijvoorbeeld net zoveel licht geven als een gloeilamp van 80 watt, het verbruik is immers beduidend minder en daar wijst het wattage op. De lichtsterkte bij led lampen wordt uitgedrukt in lumen. De omrekening kan je op het internet overal vinden. Voor de ‘kleurtemperatuur’ van led lampen wordt Kelvin gebruikt. Rond de 3.000 Kelvin is licht zacht, tussen de 4.000 en 6.000 is licht koel. Boven de 6.500 lijkt het licht het meest op daglicht, door de grote hoeveelheid blauw licht.
Bij gebruik van dimmers is het even goed kijken bij de omschrijving. Niet alle led lampen kunnen worden gedimd. Je hebt voor led lampen ook een speciale dimmer nodig.
De armatuur
Bij een armatuur denk je waarschijnlijk meteen aan tl-buizen. Ook in de woning worden armaturen nog regelmatig gebruikt. Dan kan zijn in een werk-of hobbyruimte, de rommelzolder en de garage. TL heeft diverse nadelen, het verbruikt beduidend meer energie dan led, hoewel het vroeger als een zuinige lichtbron werd beschouwd. Ook is TL niet goed voor de ogen. Het knippert zo snel ook als de buizen branden dat je het niet bewust merkt maar het er wel voor zorgt dat je ogen sneller moe worden dan bij gewoon licht. Daarnaast zijn de buizen erg breekbaar en zijn eventuele scherven bijzonder scherp. Ook voor je armaturen zijn er led lampen. LED TL armatuur is zelfs zo gemaakt dat je de armatuurbak niet altijd hoeft te vervangen, maar alleen de lampen.
Een bouwlamp
Waarschijnlijk mis jij ook regelmatig een goede lichtbron als je klusjes doet in een donkere kast of ruimte. Er zijn nu ook led bouwlampen. Deze hebben een oplaadbare accu zodat je deze overal kan gebruiken. Door het lage energieverbruik is het mogelijk om met een accu ook een meer uitgebreide klus aan te pakken. Ook hier geldt dat een led bouwlamp van 100 watt de lichtsterkte kan hebben van een halogeenlamp van 1.000 watt. Daarmee kan je ook in de tuin als het donker is toch precisiewerkjes doen. Een aanrader voor ieder huishouden.