LED strip installeren

Steeds meer mensen kiezen voor LED strips in huis. Een hele slimme keuze als je het ons vraagt. LEDs zijn niet alleen heel zuinig en duurzaam, maar ook nog eens ontzettend veelzijdig. Doordat de lichtjes in een flexibele strip geplaatst zijn, kun ze heel eenvoudig installeren. Je kunt ze dan ook op vrijwel elke gewenste plek toepassen. Wil je weten hoe je ze precies aanbrengt? Wij geven je de beste tips voor het installeren van LED strips in jouw woning!

Tips voor het installeren van LED Strips

LED strips stevig vastzetten

Binnenkort zelf LED strips installeren in je woning? Dan valt er genoeg te kiezen. Ga je bijvoorbeeld voor enkelkleurige LED strips (koud wit of warm wit) of geef je juist de voorkeur aan LEDs met meerdere vrolijke kleurtjes (rood, groen en blauw)? De keuze is helemaal aan jou. Veel mensen vragen zich af: hoe hang je het best LED strips op? Dat is echter helemaal niet moeilijk! De meeste moderne LED strips zijn voorzien van een zelfklevend laagje op de achterkant. Je hoeft de strip dus alleen maar op maat te maken en de beschermende folie achterop de strip te verwijderen. Op een schoon en egaal oppervlak zal de strip direct blijven plakken. Wil je de LED strips aansluiten op een ruwe ondergrond, zoals steen, of ben je van de strips buitenshuis in de tuin te gebruiken? Dan raden we je aan om ze vast te zetten met behulp van watervaste lijm op basis van siliconen. Ook kun je kleine beugeltjes toevoegen die je LED strips helemaal op de juiste plek houden.

Tips voor het installeren van LED strips

Hoe sluit ik mijn LED strips aan?

De meeste LED strips werken op 12V of 24V. Om ervoor te zorgen dat alle lichtjes in de strip voldoende stroom krijgen, is een LED transformator nodig. Het wattage dat hiervoor nodig is, hangt af van de lengte van de strip. Deel eenvoudig het wattage door het aantal meters, tel er 20% bij op en rond dit getal vervolgens af naar boven. Nu ken je het benodigde wattage. Tip: zorg ervoor dat je je LED transformator nooit meer dan 80% van het maximumvermogen belast. Je kunt kiezen voor een LED transformator met of zonder snoer. Gebruik een aansluitsnoer met een stekker als je je LED strip op je stopcontact wilt aansluiten. Ga je lastige bochten maken met de LED strips of wil je meerdere strips met elkaar verbinden? Dan is het slim om speciale koppelstukjes of connectors te gebruiken. Verder is het slim om ook gelijk een dimmer mee te bestellen. Hiermee kun je altijd het gewenste verlichtingsniveau bereiken. Uiteraard zijn er ook dimmers met afstandsbediening verkrijgbaar. Al met al is jouw LED strip installatie helemaal niet lastig. Je hebt er geen specialistische kennis voor nodig. Wel is het handig om het klusje met twee personen uit te voeren. Zo hoef je niet gelijk al het werk neer te leggen als je een connector of ander onderdeel bent vergeten te pakken.

Waarom een LED strip installeren?

Duurzaamheid is steeds belangrijker en het is dan ook niet gek dat LED strips steeds populairder worden. Niet alleen gaan ze veel langer mee dan ouderwetse lampen, maar ook geven ze een heel mooi en helder licht. Met een enkele LED strip kun je al een hele ruimte verlichten. Daarnaast zorgen de strips ook voor extra sfeer in huis of in de tuin. Bovendien kun je helemaal zelf bepalen voor welke kleuren je gaat en waar de verlichting komt te hangen. Verder is een LED strip installeren enorm eenvoudig, zelfs voor mensen met twee linkerhanden.