tegels-voegen

Precisie en goede voorbereiding van belang bij voegwerk tegels

Tegels voegen lijkt op zich een simpele klus voor iemand die ervaring heeft als doe-het-zelver. Toch zijn er op het gebied van tegelvoegwerk meer opties en mogelijkheden dan veel klussers denken. Het voegen van tegels kan met verschillende soorten voegen. Welke mogelijkheden zijn er zoal op het gebied van voegtechnieken, voegsoorten en kleuren? 

De voegbreedte bij wandtegels en vloertegels

Tegels voegen kan op diverse manieren aangepakt worden, afhankelijk van het effect dat je met jouw tegelwand of tegelvloer wilt bereiken. Zo is, idealiter, de voegbreedte bij wandtegels 2 millimeter, terwijl bij vloertegels een iets grotere voeg van 3 millimeter aangehouden kan worden. Dit verschil is in visueel opzicht belangrijk. Maar ook zijn smalle voegen op tegelwanden belangrijk om de tegels goed stabiel en recht te kunnen plaatsen. 

Uiteenlopende kleuren voegen

Qua kleuren zijn er verschillende soorten voegen beschikbaar. De meest voorkomende voegkleuren zijn wit, grijs en antraciet, maar ook andere opties zijn mogelijk, zoals zwart of zelfs geel of rood. Het is maar net wat jouw voorkeuren zijn en welk effect – zoals traditioneel, modern, landelijk of industrieel – jij wilt bereiken. Bepalend hierbij is verder waar de tegels komen te zitten: komen ze op de douchewand, op de badkamervloer, op de keukenwanden of betreft het de vloertegels in de gang? 

Hoe werkt het voegen van tegels? Enkele praktische tips

Natuurlijk ga je voor de beste kwaliteit bij het voegen van tegels. Maar waar moet je precies op letten als je gaat voegen en optimale kwaliteit wilt? Er zijn diverse aandachtspunten die van belang zijn. In de eerste plaats is de voegbreedte van belang, die bij wanden 2 mm en bij vloeren 3 mm is. Let verder scherp op de goede waterverhouding als je de voegmortel aanmaakt. Een derde punt dat aandacht behoeft bij het tegels voegen is de omgevingstemperatuur op de plek waar gevoegd wordt. In de ruimte waarin je werkt is het idealiter 20 graden Celsius en minimaal 5 graden Celsius. Zorg dat het niet tocht in de werkruimte en dat de temperaturen sowieso onder de 30 graden Celsius liggen. Ten vijfde: het is cruciaal dat je de voeg goed laat opdrogen voordat je met het sponzen begint. En, ten slotte: wanneer je gaat nasponzen, gebruik dan een beperkte hoeveelheid water. Hiermee voorkom je verkleuring en ontmenging van het voegsel aan de top.