Industrial basket with kraft paper rolls and a framed poster in a white, minimalist home office interior of a freelancer architect. Real photo.

Bij een minimalistisch interieur denk je misschien al snel aan een strakke, lege en saaie inrichting. Ontdaan van alle spulletjes die het juist zo gezellig maken. Toch berust dit op een misverstand. Het klopt dat het niet stampvol zal staan met allerlei prullaria, maar ongezellig hoeft het allerminst te zijn. Hier volgen een aantal tips en met behulp daarvan kun jij een minimalistisch interieur creëren waarin gezelligheid de boventoon voert.

Minimalist interior with armchair. Scandinavian style hipster in

Kleur

De allerbelangrijkste tip is dat je de juiste kleuren kiest voor je woning. Het is ongelofelijk hoeveel verschil dit maakt. Wanneer je alle muren wit verft, kan de kamer een kille uitstraling krijgen. Ga het liefst voor een tint donkerder, zoals bijvoorbeeld roomwit of ivoor. Zachtgeel kan ook, zeker gecombineerd met groene details. Wanneer je er zelf niet uitkomt, laat je dan adviseren door een specialist.

Eenheid

Zorg voor eenheid. Kies niet voor zes verschillende stoelen aan je eettafel, maar voor één soort. Eventueel kun je nog wat variëren met de kleur of het materiaal.

Groeperen

Wil je een minimalistisch interieur creeren, zet dan niet teveel kleine accessoires neer, maar kies liever voor grotere items. Dat oogt een stuk rustiger. En wanneer je toch graag wat kleine objecten neer wilt zetten, groepeer ze dan. Als je op vijf plaatsen een leuk vaasje hebt staan, oogt dat veel onrustiger dan wanneer je ze bij elkaar in de vensterbank plaatst. Groeperen werkt ook goed in een boekenkast. Als je van lezen houdt, plaats dan alle boeken in dezelfde kast en sorteer ze op kleur. Dat staat niet alleen mooi, het maakt ook je huis veel minder rommelig.

Natuur in huis

Koop een paar mooie kamerplanten. Zo haal je de natuur in huis en bovendien zijn planten zeer rustgevend. Ditzelfde geldt voor houten meubelstukken. Omdat het zo verweven is met een natuurlijke omgeving, zal je interieur meer voor je gemoedsrust doen.

Tropical nature background. Spiky feathery green palm leaves on light pink wall background. Room house plant interior decoration urban jungle concept. Organic cosmetics spa wellness fashion backdrop

Opruimen

Als laatste is het belangrijk om regelmatig op te ruimen. Doe overbodige dingen het huis uit en geef alles wat je dierbaar is een vaste plek. Een paar mooie items kun je in een open of vitrinekast zetten en de overige spullen stop je in lades of in een gesloten kast.
Zo kom jij maximaal tot rust in een warm minimalistisch interieur!