Een vieze kelder betekent een vies huis. Reinig de kelder daarom regelmatig om het huis vrij te houden van vuil en allergenen. Wanneer heb je voor het laatst de kelder schoongemaakt? Grote kans dat dit lang geleden is. Kelders worden vaak over het hoofd gezien, maar ze spelen een belangrijke rol in de algehele netheid en gezondheid van een huis. Het is belangrijk om ze niet te vergeten. Schimmelsporen en stof kunnen via luchtstromen naar boven migreren en vuile kelders kunnen ongedierte herbergen. Wees daarom altijd op je hoede voor schimmel, vocht en andere mogelijke gevaren.
Oudere huizen kunnen asbest bevatten in isolatie, tegels of andere materialen. Als je vermoedt dat er asbest in huis zit, neem dan contact op met een professional voor testen en verwijderen. Het verstoren van asbesthoudende materialen zonder de juiste training en uitrusting kan gevaarlijke vezels in de lucht doen vrijkomen.
Hoe vaak moet je je kelder schoonmaken?
Aangezien afgewerkte kelders geïntegreerde woonruimtes zijn, hebben ze dezelfde aandacht nodig als andere delen van het huis. Dat betekent dat je deze in ieder geval wekelijks schoonmaakt. Besteed bijzondere aandacht aan vloeren, oppervlakken die veel worden aangeraakt, en banken en andere stoffering die voedsel kruimels, stof en haren van huisdieren kunnen bevatten.
Onafgewerkte kelders hebben niet zoveel aandacht nodig, maar we raden toch aan om ze maandelijks schoon te maken. Regelmatig schoonmaken voorkomt de opbouw van stof, vuil en allergenen, wat bijdraagt aan een gezondere omgeving. Als je jouw onafgewerkte kelder als werkruimte gebruikt, of als je vaak naar beneden gaat om toegang te krijgen tot de opslag, wil je deze misschien vaker schoonmaken.
Wat je nodig hebt om de kelder schoon te maken
Veel schoonmaakproducten, zoals microvezeldoeken, schoonmaakmiddelen en ontsmettingsmiddelen, kunnen goed hun werk doen in een kelder. Dit zijn nog enkele kelder specifieke hulpmiddelen om de taak efficiënter en effectiever te maken:
– Een hoogwaardige winkelstofzuiger voor het zware schoonmaakwerk. Zoek een model met een wet/dry-functie en een HEPA-filter.
– Een luchtreiniger met een HEPA-filter om allergenen, stof en schimmelsporen te verwijderen. Zoek de juiste maat voor de ruimte. Overweeg extra functies zoals UV-C-licht voor verbeterde kiemdodende eigenschappen.
– Een duurzame schrobborstel met een uitschuifbare handgreep om hoge of moeilijk schoon te maken plekken te bereiken. Kies voor harde haren voor het schrobben van hardnekkig vuil en zachte haren voor kwetsbare oppervlakken.
– Een luchtontvochtiger met een ingebouwde hygrometer om de luchtvochtigheid te bewaken en te regelen. Zorg ervoor dat het de juiste maat heeft en wordt geleverd met een automatische uitschakelfunctie. Voor het beste resultaat leeg je het reservoir regelmatig en maak je het filter schoon.
Snelle klusjes in de kelder
Behandel de kelder voor regelmatig wekelijks of maandelijks onderhoud zoals de rest van het huis. Dat betekent oppervlakken schoonmaken en desinfecteren, stofzuigen en alle basis schoonmaak klusjes doen die je boven gewend bent te doen.
– Stofzuigen: gebruik een HEPA-filterstofzuiger om vloerbedekking en meubels schoon te maken. Gebruik de stofzuiger om in hoeken te komen waar spinnenwebben en vuil zich nestelen.
– Reinig en desinfecteer oppervlakken: veeg werkbladen, lichtschakelaars, deurknoppen, trapleuningen en elk ander oppervlak dat veel wordt aangeraakt, af met een microvezeldoek en desinfecterende reiniger.
– Stof: Verwijder stof van oppervlakken zoals verlichtingsarmaturen, planten, vensterbanken en muren. Microvezeldoeken werken beter dan traditionele stofdoeken bij het vangen en verwijderen van kleine stofdeeltjes.
– Dweil de vloer: Als je een betonnen keldervloer hebt, kies dan een schoonmaakmiddel dat wordt aanbevolen voor beton, of gebruik zeep en water en spoel goed af.
Grondige schoonmaakwerkzaamheden in de kelder
Geef de kelder twee keer per jaar een grondige schoonmaakbeurt. Naast het verwijderen van verborgen vuil en stof, geeft het je de kans om gebieden te inspecteren die je niet vaak ziet. Kelders zijn vaak vochtig en muf, dus als je schimmel of ongedierte in donkere hoeken hebt, kun je met een grondige reiniging het probleem herkennen en oplossen voordat het groter wordt.
-Probeer eens goed te ruimen. Spullen die je eigenlijk nooit gebruikt, kunnen misschien wel weggebracht worden naar de kringloop of de stort? Misschien heb je voor je bedrijf ooit stapels met flyers laten drukken, maar is de informatie die hierop staat helemaal niet meer relevant. Wellicht leuk om een exemplaar te bewaren, maar om alle stapels te laten staan is misschien overbodig?
– Reinig achter meubels en apparaten: Trek alles weg van de muren en stofzuig eronder met een HEPA-gefilterde stofzuiger. Reinig nieuw blootgestelde oppervlakken met een allesreiniger.
– Was muren en plinten: Gebruik een mild reinigingsmiddel en water voor algemene reiniging, of kies een speciale reiniger voor betonnen en houten oppervlakken.
– Ventilatieopeningen reinigen en inspecteren: Stof de ventilatieopeningen af en stofzuig bereikbare delen van het leidingwerk. Om de paar jaar kan een professionele reiniger worden ingeschakeld.
– Organiseren en opruimen: verwijder beschadigde of beschimmelde items, of dingen die je gewoon niet meer gebruikt. Sorteer en organiseer je spullen in bakken en label de buitenkant voor gemakkelijke toegang.