Het is een groot goed voor Nederlanders om voldoende te kunnen recreëren. Je kunt in ons land meer dan 100.000 vakantiehuisjes vinden, van bungalows en stacaravans, tot chalets en luxe villa’s. Vooral de stacaravan en de chalet is populair in Nederland. Steeds meer mensen kiezen er dan ook voor om permanent te gaan wonen in een recreatiewoning. Permanent wonen in een chalet, of permanent wonen in een recreatiewoning, brengt namelijk wat voordelen met zich mee. Maar wat is de regeling rond permanente bewoning van vakantiehuisjes? En is er een camping waar je permanent mag wonen?
Permanent wonen in een vakantiehuis; dit zijn de voordelen
Permanent wonen op een camping heeft als grootste voordeel dat het relatief goedkoop is. Er zijn zelfs mensen die hun hoofdverblijf hebben verkocht en vervolgens permanent gaan wonen in een recreatiewoning. Als je jouw stacaravan of chalet al afbetaald hebt, dan scheelt dit flink in de kosten. Een ander groot voordeel van permanent wonen op een camping is dat je elke dag een vakantiegevoel hebt. Ook de ruimte en de rust van permanent wonen in een recreatiewoning op een camping is voor veel mensen een belangrijke factor. Afgezien van de vakantieperiodes is het op een camping bijna het hele jaar stil en rustig.
Regeling rond permanente bewoning van vakantiehuisjes
Een aantal jaren geleden waren er nog aardig wat beperkingen op het gebied van permanent wonen in een chalet, een stacaravan of een ander soort recreatiewoning. Voorheen bepaalde het Rijk wat de beperkingen waren, nu wordt het bepaald door de gemeente. Er kan onderscheid gemaakt worden in drie soorten regelgeving, namelijk een verbod op het wonen in een vakantiewoning, een gedoogbeleid of toestemming. Dit laatste gebeurt over het algemeen wel onder bepaalde voorwaarden. Wil je dus permanent gaan wonen in je vakantiehuis, controleer dan eerst of de gemeente waarin je woont dit wel toestaat. Daarnaast is het ook belangrijk dat je vakantiewoning staat op een camping waar je permanent mag wonen.
Recreatie of permanent?
De gemeente bepaalt dus of je permanent in een recreatiewoning mag wonen. Als jouw vakantiehuis in een kwetsbaar natuurgebied staat, dan kan de gemeente beslissen dat permanente bewoning niet is toegestaan. Elk gebouw heeft een bestemmingsplan. Een recreatiewoning is er in de eerste instantie voor gebouwd om te recreëren. Je kunt in een recreatiewoning dus bijvoorbeeld genieten van de rust, het landschap en de natuur. Het is dan niet bestemd om er permanent te wonen. Heeft de recreatiewoning de bestemming wonen? Dan mag je er permanent wonen.
Een gazon te onderhouden? Lees deze tips over het onderhouden van je gazon