energie neutraal wonen

Tegenwoordig kan het: Je huis energieneutraal maken! Wat houdt dat in? Het betekent dat je zelf de energie opwekt die je verbruikt, bijvoorbeeld met zonnepanelen. Daarmee ben je zelfvoorzienend. Nieuwbouwhuizen worden tegenwoordig vaak al energieneutraal opgeleverd, maar woon je in een iets ouder huis dan zijn er wat aanpassingen nodig om je huis energiezuinig, of in het gunstigste geval -neutraal, te maken. Ook heb je nog steeds een energieleverancier nodig. Welke energieleveranciers het beste zijn, is iets dat je via een prijsvergelijker onderzoekt. Eerst de acties op een rijtje om een energieneutraal huis te creëren: Zorg dat je huis niet tocht, maar wel goed ventileert, breng waar nodig extra isolatie aan, koop energiezuinige apparaten en wek zelf energie op.

Tocht en ventilatie

Voorkom dat warmte-energie onnodig wegstroomt via kieren in ramen en deuren. Breng waar nodig een tochtstrip aan en vervang oude kozijnen. Zorg voor een goed ventilatiesysteem, indien mogelijk met warmteterugwinning. In principe wordt bij de bouw van een huis een ventilatiesysteem aangebracht. Is jouw ventilatiesysteem nog wel van deze tijd?

Isolatie

Het spreekt voor zich dat de ramen in je huis overal dubbel glas hebben. Maar tegenwoordig is er ook drie-dubbelglas (HR+++) waarvan de isolatie nog beter is. Daarnaast is het belangrijk dat muren dak en vloeren goed geïsoleerd zijn. Voor het isoleren van je huis wordt vaak subsidie gegeven.

Energiezuinig

Schaf energiezuinige apparaten aan. Je hoeft niet alles in één keer te vervangen, maar heb je een nieuwe wasmachine nodig? Let dan bij aanschaf op het energielabel: A is het zuinigst. Gebruik zoveel mogelijk spaarlampen in je huis. Breng energievreters in kaart. Schaf meetapparatuur aan om je verbruik bij te houden. Een wasdroger vreet energie. Misschien kun je zonder.

Energie opwekken

Het belangrijkste bij energieneutraal wonen is natuurlijk het zelf opwekken van energie. Op dit moment is het opwekken van zonne-energie met behulp van zonnepanelen het meest gebruikelijke. Maar er zijn meer manieren om energie op te wekken. Bijvoorbeeld met een zonnedak, zonnegevel of zonneglas. Ook kun je windenergie opwekken met een windturbine in je tuin of op je dakterras. Andere energiebronnen kunnen aardwarmte, hout of biogas zijn. Vaak is een samenwerking op lokaal- of wijkniveau, of met je directe buren een manier om de investering betaalbaar te houden. 

Energieleveranciers

Ook bij een energieneutraal huis heb je nog wel stroom van een energiebedrijf nodig. Met name in de winter ben je waarschijnlijk niet zelfvoorzienend. Met een beetje geluk heb je in de zomer stroom over en kun je dat aan de energieleverancier terug leveren. Over een jaar gemeten kun je dan ‘nul op de meter’ krijgen, mits je een betaalbare energieleverancier kiest. Natuurlijk wil je de kosten zo laag mogelijk houden én een zo groen mogelijk energiebedrijf kiezen. Op naar een energieneutraal huis!