gebroken been

Het hebben van een gebroken been kan een uitdagende en frustrerende ervaring zijn. Het kan je mobiliteit beperken en je dagelijkse activiteiten bemoeilijken. In deze blogpost delen we 7 handige tips die je moet weten als je een gebroken been hebt. Eén van de tips is het gebruik van een douchekruk om je te helpen bij het nemen van een douche. Laten we beginnen!

Volg de Instructies van je arts:

Het is belangrijk om de instructies van je arts nauwkeurig op te volgen. Dit omvat het dragen van eventuele gipsverbanden, het nemen van voorgeschreven medicatie en het opvolgen van de aanbevolen rust- en herstelperiode. Luister naar je arts en volg zijn of haar advies op om een snel en volledig herstel te bevorderen.

Gebruik krukken of een rolstoel:

Om je mobiliteit te behouden en jezelf te verplaatsen, kan het gebruik van krukken of een rolstoel noodzakelijk zijn. Leer de juiste technieken om deze hulpmiddelen veilig te gebruiken en vraag indien nodig om instructies van een fysiotherapeut. Dit helpt je om zelfstandig te blijven en je dagelijkse activiteiten voort te zetten.

Pas je woonomgeving aan:

Maak je huis veilig en toegankelijk. Verwijder eventuele obstakels, zoals losse tapijten of meubels, die je kunnen belemmeren bij het verplaatsen. Plaats handgrepen in de badkamer en langs trappen om extra ondersteuning te bieden. Overweeg ook het plaatsen van een douchekruk, zodat je veilig kunt douchen zonder je gebroken been te belasten.

Vraag om hulp:

Wees niet bang om hulp te vragen wanneer dat nodig is. Familieleden, vrienden of thuiszorgprofessionals kunnen ondersteuning bieden bij dagelijkse taken, boodschappen doen of het bereiden van maaltijden. Door hulp te accepteren, kun je je energie richten op je herstel en jezelf beschermen tegen verdere blessures.

Houd je been omhoog:

Om zwelling en pijn te verminderen, is het belangrijk om je gebroken been regelmatig omhoog te houden. Leg kussens of een verhoging onder je been wanneer je zit of ligt. Dit helpt om de bloedcirculatie te verbeteren en het herstelproces te bevorderen.

Blijf actief:

Hoewel je mobiliteit beperkt kan zijn, is het nog steeds belangrijk om zo actief mogelijk te blijven. Vraag je arts om advies over geschikte oefeningen die je kunt doen om je spieren te behouden en het herstel te ondersteunen. Dit kan variëren van eenvoudige stretchoefeningen tot het doen van lichte krachttrainingsoefeningen met behulp van weerstandsbanden. Blijf in beweging, zolang het binnen de grenzen van je herstel past.

Maak gebruik van een douchekruk:

Het nemen van een douche kan een uitdaging zijn als je een gebroken been hebt. Een handige tip is om gebruik te maken van een douchekruk. Deze kruk biedt extra stabiliteit en ondersteuning tijdens het douchen, zodat je je gebroken been niet hoeft te belasten. Zorg ervoor dat de kruk stevig staat en gebruik eventueel een antislipmat in de douche voor extra veiligheid.

Een gebroken been kan uitdagend zijn, maar met deze handige tips kun je het herstelproces vergemakkelijken en jezelf comfortabeler voelen.