veilig klussen op hoogte

Ben je behoorlijk handig? Dan kun je woningonderhoud en verschillende andere klussen rond je huis prima zelf uitvoeren. Gaat het om een klus binnenshuis? Dan is een betrouwbare trap of ladder vaak voldoende om stabiel op hoogte te kunnen werken. Moet je huis van buitenaf worden aangepakt? Ook dan kun je in bepaalde situaties kiezen voor een ladder. Zet hem altijd stevig en stabiel neer, zodat hij niet kan wegzakken. Op de hoogste etages en bij werkzaamheden aan het dak is een steiger vaak een goed idee. Natuurlijk zorg je ervoor dat deze altijd goed vaststaat, zodat jij en de steiger niet weg kunnen rollen. Aan de steiger bevestig je bij voorkeur een reling, waarmee je wegglijden en valpartijen voorkomt.

Zorgen voor een opgeruimde werkplek

Bij het klussen heb je vaak van alles nodig, maar natuurlijk is het niet handig als al je spullen in de weg liggen. Zorg daarom altijd voor een geordende werkplek. Zo voorkom je niet alleen struikelpartijen, maar vind je ook sneller wat je nodig hebt. Nog een voordeel van een opgeruimde werkplek is dat er altijd genoeg loopruimte is. Dit verkleint de kans dat iemand tegen je perfect gepositioneerde ladder of steiger aanloopt.

Ankerpunten als perfecte valbescherming

Zeker als je op hoogte werkt is het slim om valbescherming te gebruiken. Vanaf 2,5 meter hoogte is dit zelfs verplicht. Je hebt de keuze uit verschillende soorten valbescherming, waaronder de ontzettend handige ankerpunten. Vaste ankerpunten moeten stevig vastgezet worden, bijvoorbeeld aan je buitenmuur of je dak. Vervolgens kun je je hieraan vasthaken met een vallijn, die weer bevestigd is aan het valharnas die je hierbij draagt. Als alternatief zijn er ook de mobiele ankerpunten. Deze zijn ideaal in situaties waarin er slechts tijdelijk een valbescherming nodig is. Denk bijvoorbeeld aan de montage van nieuwe zonnepanelen op je dak.

Werk samen

Nog een goed idee om veilig te klussen is om altijd samen te werken. Zo staat er altijd iemand klaar om je te helpen, bijvoorbeeld bij het aangeven van gereedschappen of het geven van instructies. Ook geeft het samenwerken met minimaal één vriend of familielid een veiliger gevoel. In het onverhoopte geval dat de klus toch misgaat is er altijd iemand die extra hulp kan inschakelen.

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Naast een stabiele basis tijdens het klussen op hoogte heb je natuurlijk nog meer nodig. Zorg dus ook altijd voor de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen. Afhankelijk van je klus kun je onder meer een stofmasker, werkhandschoenen, een veiligheidsbril, veiligheidsschoenen en natuurlijk het juiste gereedschap gebruiken. Hiermee breng je elke klus tot een goed en vooral veilig eind!