Zo kun je je huis van binnen gezond houden!

een huis van binnen gezond houden

Een gezond leven begint met een gezond huis. Maar wat betekent dat eigenlijk? Wat is een gezond huis? Wij geloven dat een gezond huis een huis is dat het gemakkelijk maakt om gezonde gewoonten aan te nemen. Het is ook een ruimte die de blootstelling aan ongezonde verontreinigingen, zoals schimmelsporen en huisstofmijt, minimaliseert. Als je in het komende jaar een gezonder huis wilt creëren, dan zijn hier een paar tips om je op weg te helpen.

Vervang de luchtfilter

De luchtfilter in een HVAC-systeem vangt vuil, stof, schimmelsporen en andere deeltjes op. Maar na een maand of twee raakt een luchtfilter verstopt en stopt het met goed werken. Als je de luchtfilter vaker vervangt, blijft het huis en de lucht er in schoner. Zet een herinnering in de telefoon om het luchtfilter maandelijks te vervangen.

Maak de koelkast grondig schoon

Kleine zaken buiten verpakkingen in de koelkast hebben de neiging om bacteriën en schimmels te laten groeien. Deze pathogenen kunnen zich ook verstoppen in kleine hoekjes en gaten in de koelkast. Creëer een gezondere voedsel opslagruimte door jouw koelkast grondig schoon te maken. Haal alles eruit, veeg de koelkast af met zeepwater en verwijder en reinig de lades. Als je alles weer terugzet, plaatst je een open doos baking soda op de plank om geuren te absorberen.

huis van binnen gezond houden

Controleer het CO-alarm

Een CO-alarm waarschuwt je voor de aanwezigheid van koolmonoxide in huis, wat je kan redden van koolmonoxidevergiftiging. Zorg ervoor dat je op elke verdieping waar zich een brandstof verbrandingsapparaat bevindt, een werkend CO-alarm hebt. Vervang de batterijen eenmaal per jaar. Vervang ook de batterijen van de rookmelder tegelijkertijd.

Vervang gescheurde afdichting 

Gescheurde afdichting rond de ramen en deuren laat koude lucht en kleine druppels water binnen. Dit zal na verloop van tijd het raamkozijn en het framemateriaal vochtig maken en schimmelgroei mogelijk maken. Schimmel kan niezen, jeuk, misselijkheid en andere symptomen veroorzaken. Dus, maak het een gewoonte om te controleren op gescheurde afdichting en vervang alle gescheurde afdichting die je vindt.

Versier je huis met planten

Huis planten geven een huis een frisse uitstraling en maken het huis ook een gezondere plek om te wonen. Ze absorberen kooldioxide en geven zuurstof aan de lucht af. Sommige kamerplanten zijn zelfs bekend om verontreinigende stoffen uit de binnenlucht te absorberen. Goede, onderhoudsarme kamerplanten die je kunt overwegen zijn: Snake planten, Spider planten, Aloë vera, Engelse klimop en Majesty palm. Begin met één of twee kamerplanten en bouw de collectie langzaam uit.

je huis van binnen gezond houden

Houd de luchtvochtigheid in de gaten

De luchtvochtigheid binnenhuis moet tussen de 40 en 70% liggen. Als de luchtvochtigheid te hoog is, zal er schimmel ontstaan ​​en de binnenlucht aantasten. 

Vermijd roken in huis

Roken in huis moet je vermijden, omdat de vrijkomende dampen de binnenlucht ernstig vervuilen. Bovendien zal de rook zich ophopen in verschillende textielmaterialen en daarna geleidelijk vrijkomen, waardoor de luchtkwaliteit in het huishouden op de lange termijn verslechtert. 

Kies voor meubilair met een lage uitstoot

Ook meubilair kan gedurende de hele levenscyclus verontreinigende stoffen vrijgeven. Formaldehyde bijvoorbeeld vanwege de lijm die bij de vervaardiging ervan wordt gebruikt. Het is daarom belangrijk om meubels te kiezen die dergelijke gevaarlijke stoffen niet onzichtbaar in jouw binnenlucht uitstoten! 

Maak het huis regelmatig schoon 

Regelmatig schoonmaken met producten die speciaal zijn gekozen vanwege hun lage emissies helpt de luchtkwaliteit in huis te behouden door stof- en schimmel vervuiling te verminderen. 

Zo kun je je huis van binnen gezond houden

Kies voor bouwmaterialen met een lage uitstoot 

Net als bij meubels is de uitstoot van bouwmaterialen in grote mate aanwezig in huizen en op werkplekken. Het kiezen van materialen met een lage uitstoot is essentieel om op de lange termijn een goede binnenluchtkwaliteit te behouden. 

Kies voor emissiearme verven 

Verven kennen twee emissie fasen. Een korte termijn fase (indien toegepast) en een lange termijn fase; dit betekent dat de verf, eenmaal aangebracht op de muren in de woning, in grote hoeveelheden stoffen kan blijven afgeven. Het is belangrijk om verf met een lage emissie te kiezen, omdat deze zeer aanwezig is in de meeste kamers van onze huizen. 

Installeer een afzuigsysteem in de keuken

Bij het koken kunnen ook VOC’s (Vluchtige Organische Stoffen, zoals stikstofmonoxide, stikstofdioxide…) worden uitgestoten. Het gebruik van een luchtafzuigsysteem met filter wordt daarom sterk aanbevolen om een ​​goede luchtkwaliteit in deze belangrijke ruimte te behouden.

De bovenstaande tips zouden je moeten helpen om jouw huis een gelukkiger en gezonder woonruimte te maken. Hier zijn nog een paar tips om jouw huis gezonder te maken:

  • Ventileer het huis regelmatig. Open de ramen en deuren om frisse lucht binnen te laten.
  • Verwijder allergenen. Stofzuig en dweil regelmatig om stof, pollen en andere allergenen te verwijderen.
  • Houd je huisdieren schoon. 
  • Gebruik natuurlijke schoonheidsmiddelen.