pre mantelzorgwoning

Ouder worden hoort bij het leven en het liefst doen we dat in goede gezondheid. Dat heb je alleen niet altijd in de hand. Zelfs als je gezond blijft, kun je toch voor sommige taken in het dagelijks leven op een gegeven moment hulp nodig hebben, in de vorm van mantelzorg. Denk daarom tijdig over je toekomst na en bereid je voor door bijvoorbeeld de mogelijkheden van een mantelzorgwoning te onderzoeken.

Wat zijn mantelzorgwoningen?

Een mantelzorgwoning is een woning die gelijkvloers is en alles heeft wat je van een woning mag verwachten. Er is dus een badkamer, keuken, woonkamer en slaapkamer aanwezig. Afhankelijk van het ontwerp en de grootte is er zelfs ruimte voor een extra kamer die je als slaapkamer inricht of als hobbyruimte. Je woont daar zelfstandig in, maar je kunt wel gemakkelijk een beroep doen op de mantelzorger.

Deze woningen zijn niet bedoeld om op een eigen kavel neer te zetten, maar in de tuin van je mantelzorger. Dit gebeurt vaak als er al een medische indicatie is voor mantelzorg. Als er nog geen medische noodzaak of indicatie is, bestaat deze mogelijkheid ook. In dat geval spreken we van een pre mantelzorgwoning.

De flexibiliteit van een mantelzorgwoning

Het wonen in een mantelzorgwoning heeft veel voordelen. Je kunt als zorgbehoevende in een eigen huis blijven wonen, vaak ook in een vertrouwde omgeving. Daarnaast zijn je dierbaren altijd in de buurt en heb je dus ook aanspraak. Een ander voordeel is dat de mantelzorgers niet ver hoeven te reizen om de zorg te bieden. Deze solide woningen hebben geen vaste fundering, waardoor ze ook eenvoudig te verwijderen zijn. Het levert dus geen problemen op als de hoofdbewoners bijvoorbeeld gaan verhuizen en de mantelzorgwoning verplaatst moet worden.

Houd er wel rekening mee dat voor het plaatsen van deze woningen gemeenten een aantal basisvereisten hebben en daarboven verschillende regels hanteren. Dat heeft onder meer betrekking op de noodzakelijke vergunningen. Voor een pre mantelzorgwoning is vaak wel een vergunning nodig, voor een gewone mantelzorgwoning niet. Vraag dit vooraf altijd even na bij de gemeente waar je de woning wilt plaatsen.

Een mantelzorgwoning op maat

Ook als je nog geen medische indicatie hebt om een aangepaste woning te betrekken, kan het een fijne gedachte zijn dat je dit wel alvast geregeld hebt. Het voordeel van tijdig regelen is bovendien dat je op je gemak een indeling van de woning kunt kiezen die bij je wensen past. Denk aan een badkamer met een apart toilet, een open keuken of een aparte woonkamer en een gesloten keuken. Mantelzorgwoningen zijn er in verschillende afmetingen, van 50 m² tot 100 m² zodat je voldoende keuze hebt voor een passende woning.